HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Motor Yağı Çeşitleri

24-08-2022 16:34
Motor Yağı Çeşitleri

Otomobillerde kullanılması gereken motor yağlarının, motorun ihtiyacına göre birkaç türü vardır. Birçok yağ türü içerisinden hangi yağın aracınızda kullanılması gerektiğini iyi tespit etmelisiniz. Motor yağı çeşitlerine geçmeden önce "Motor yağı nedir? Motor yağı ne işe yarar?’’ gibi konuların öncelikle bilinmesi gerekir. Yazımızda sizlere bu konuda rehber olacağız.

Motor Yağı Nedir?Ne İşe Yarar?

Sürtünmenin yarattığı aşınmaların araç içerisinde yer alan parçalarda azaltılması için kullanılan sıvıya yağ denir. Araçlar içten yanmalı motorlar ile hareket ettirilir ve içten yanmalı motor parçaları birbirine sürtünerek hareket eder. Bu nedenle motor parçalarının sürtünerek aşınmasını engellemek için motor yağları kullanılır. Bununla birlikte her motor parçalarına özel özel çeşitler bulunmaktadır.

Motor Yağlarının Görevleri Nelerdir?

Günümüzde motor yağlarının en önemli görevleri arasında, hareket hâlinde olan motorun aşırı ısınmasını önlemek vardır. Motor parçaları sürtündükçe bu durum, zamanla aşınmadan kaynaklı tortu ve kir oluşturur. Yağlar, bu aşınmaları engelleyerek bu problemleri kontrol altına alır ve motorun zarar görmesinin önüne geçer. Motor yağlarının sızdırmama özelliği sayesinde motorun içindeki boşlukları doldurur. Bu sayede motorun daha verimli olmasını sağlar. Birbirine sürtünen metallerin arasına girerek boşlukları doldurur ve aşınma etkisini en aza indirir. Bu nedenle motorun ihtiyacına yönelik bir yağ kullanmak oldukça önemlidir. Ancak yağı motora eklemenin bazı aşamaları vardır. Bu aşamalar yapıldığı zaman yağ sorunsuz şekilde yerine getirilmiş olur. Yağı eklemek için motorun hazne kapağı açılır. Yağ, bu hazne kapağından doldurulmalıdır. Bu süreçte, yağ seviyesi sürekli kontrol edilir. Yağ motora fazla konulduğu zaman istenmeyen bazı sonuçlar oluşabilir. Bu sebeple çok fazla yağ eklenmemelidir.

Motor Yağı Çeşitleri

Otomobillerde motor yağlarının çeşitleri, türüne göre iki farklı kategoride incelenmektedir:

  • - Yağ vizkozitesi
  • - Yağ türü

Yağların türüne göre ise dört adet farklı türü bulunmaktadır:

  • - Geleneksel yağlar (Mineral yağlar)
  • - Sentetik yağlar
  • - Yüksek kilometre yağlar
  • - Tam sentetik yağlar

Geleneksel (Mineral) Yağlar

Halk arasında geleneksel motor yağlarının endüstriyel adı "mineral yağlar"dır. Mineral motor yağları, en yaygın olarak bilinenidir. Bu yağ türü, düşük kullanım kapasitesi ile ortalama basit bir motor teknolojisine sahip olan ve basit motor tasarımına uygun olan otomobiller ile hafif ticari araçlar için uygun yağdır. Gelenekset türde, sentetik ya da yarı sentetik motor yağlarında olduğu gibi içeriklerinde ham petrol vardır. Kimyasal katkılar ile harmanlanarak rafine edilir ve mineral yağ hâline getirilir.

Yarı Sentetik Yağlar

Birçok bileşenin bir araya gelmesiyle elde edilir. Tam sentetik, sentetik ve mineral motor yağlarının karışımından elde edilmektedir. Ayrıca tam sentetik yağların özelliklerine sahip olmasının yanı sıra ekonomiktir. Bu nedenle en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Yarı sentetik yağların üretimi yapılırken %70 ile 80 oranında mineral, %20 ile 30 arasında sentetik yağ kullanılır.

Yüksek Kilometre Yağlar

Arabanın kilometresi 200 bin ve üzeri olduğu zaman kullanılması gereken motor yağı yüksek kilometre yağlardır. Bu yağların yüksek kilometre hızına ulaşan motorlar için kullanılması uygundur. Böylece motorun içerisindeki aşınmayı önler. Bunun yanı sıra yağ sızıntılarını engelleyerek aracın yağ tüketiminin azalmasına yardımcı olur.

Tam Sentetik Motor Yağları

Tam sentetik motor yağları satış sürecinde sentetik ya da full sentetik olarak adlandırılmaktadır. Yüksek yağlama ihtiyacı olan ve üst düzeyde performans gösteren arabalar için üretilmektedir. Yarı sentetik, tam sentetik ve mineral geleneksel motor yağlarından daha çok vizkozite sahibidir. Dolayısıyla araçta termal bozulma ve oksitlenmeye karşı daha yüksek direnç göstermektedir. Tam sentetik yağ, her zaman en iyisi olsa da her araç için geçerli olan bir durum söz konusu değildir. Aracın özelliğine göre uygun olan yağının kullanılması en doğru tercihtir. Aksi taktirde yedek parça ihtiyacı doğabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda Benim Parçam’ın üstün hizmetinden yararlanabilirsiniz. Kategorilerimizde yer alan Opel, Seat ve Dacia gibi markaların yanı sıra Alfa Romeo yedek parça ihtiyaçlarınıza da ulaşabillirsiniz. 

Motor Yağı Vizkozitesi Nedir?

Araçlarda yağ vizkozitesi, yağın akışa direnci anlamına gelir. Yani yağının sıcakta ne kadar akışkan olduğunu gösterir. İnce yağ olarak bilinen düşük vizkozite olan yağlar, sıcakta çok daha akışkan olur. Dolayısıyla kış aylarında ince yağlar katılaşmaz. Akışkan oldukları için arabanızın motorunun sağlıklı şekilde çalışmasını sağlarlar. Kalın yağlar ise ince yağların aksine yüksek vizkozite sahibidir. Böylece yüksek sıcaklarda araç motorunun içerisindeki parçalarında oluşan yağ basıncını azaltır ve film mukavemetine yardımcı olurlar. 

Motor Yağı Eksikliğinde Ne Olur?

Araç motorunda motor yağı eksikliği olduğu zaman sorunlar meydana gelebilir. Motor içerisinde yağ azaldığı fark edilmezse yatak sarsılması denilen motor arızası oluşabilir. Ayrıca otomotivlerin çekiç güçlerinde sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla arabalarda geniş çaplı problemlere yol açan eksilme, aslında önemli bir problemdir. Bunu anlamak için yapılması gerek yöntem ise araç göstergesi üzerinde yer alan motor yağlarının basınç imgesini kontrol etmektir. Basınç imgesini kontrol ettiğinizde yandığını görürseniz, yağın değişme zamanı gelmiş demektir. 

Yağ eksikliğine bağlı olarak oluşan hasarlardan bir tanesi de motorun kalitesinde düşüklük yaşanacak olmasıdır. Bakım ve kontrolleri yapılmazsa motorun ömrünü kısaltacak sorunlara neden olabilir. Ayrıca parçalar arasında yağ eksildiği zaman parçaların kırılmasına ve paslanmasına yol açar. Dikkat edilmezse motor içerisindeki parçaların değişmesi gerekir. Ayrıca sıcak motora yağ koyarsanız etkisini daha az gösterecektir. Dolayısıyla motor yağlarını en iyi ekleme zamanı, motorun soğuk olduğu anlardır.

Motor Yağının Eksildiği Nasıl Anlaşılır?

Yağlar eksildiği zaman araç egzozundan mavi duman çıktığını göreceksiniz. Eğer aracınızın egzozundan bu renk bir duman çıktığını fark ederseniz motor yağ değişimi yapmalısınız. Kontrol esnasında kâğıt peçete havluya yağı sürerek gözlemleyebilirsiniz. Kâğıt havlunun üzerinde koyu yeşil bir renk görürseniz, motor yağlarının etkisini ve kalitesini yitirdiğini anlayabilirsiniz. Eğer bu kontrol işlemini düzenli olarak yapmazsanız online yedek parça ihtiyacınız doğabilir. Benim Parçam olarak sizlere bu süreçte destek olmayı hedefliyoruz. Kategorilerimiz üzerinden Ford, Skoda ve Renault gibi markaların yanı sıra Volkswagen yedek parça ihtiyaçlarınızı da temin edebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/araba-enjektoru-nedir-ne-ise-yarar linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.