HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Aküsü Biten Araba Nasıl Çalışır?

05-04-2023 14:17
Aküsü Biten Araba Nasıl Çalışır?

Araçların çalışması için aküler, olmazsa olmaz parçalar arasında yer alır fakat çeşitli sebeplerden dolayı bitebilirler veya arıza çıkarabilirler. Bundan dolayı birçok araç kullanıcısı, aküsü biten arabayı çalıştırma yöntemlerini araştırır. Bunun için birçok seçenek kullanılabilir. En popüler yöntemler arasında ise akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yöntemi yer alır. Bu çerçevede takviye kablosu şarj edilerek akü çalıştırılabilir, bu sayede bir süre boyunca araç kullanılabilir. Yazımızda akünün önemini ve diğer akü çalıştırma yöntemlerini ele aldık.

Akü Nedir ve Neden Önemlidir?

Akü, aracın çalışmasını sağlayan, aldığı elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak saklayan ve gerektiği durumlarda enerjiyi geri salan bir depolama aracıdır. Akülerin ilk ve en önemli amacı, araç motorlarının çalışmasını sağlamaktır. Birçok farklı görevi bir arada yürüten bu parça, motora dirençlik ve enerji katar fakat zamanla arızalanabilir veya etkisini yitirebilir. Aracın performansını yüksek düzeyde tutmak ve olası problemlerin önüne geçmek için biten akünün değiştirilmesi gerekir.

Arabanın Aküsünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Aküsü bitmiş bir arabada marşa basıldığı zaman cılız bir ses duyulur. Bu ses duyulduğu zaman akü kontrolünün sağlanması gerekir. Ayrıca akü işlevini kaybettiği zaman aracı hareket ettiremezsiniz ve farların yanı sıra radyo gibi elektrikli bileşenler normalden daha zayıf çalışır. Bunların yanı sıra genellikle otomobillerin gösterge panelinde bir uyarı ışığı yanar. Bu ışık genellikle bir akü simgesi şeklinde olup, akünün zayıf olduğunu veya tamamen bittiğini gösterir. Aracınızda bu belirtileri gözlemliyorsanız büyük olasılıkla akünüzün değiştirilmesi gerekir.

Aküsü Biten Arabayı Çalıştırma Yöntemleri 

Aküsü biten bir arabayı çalıştırmak için birçok farklı yöntem bulunur. Bunlar arasında marş motoru ile çalıştırma, akü şarj cihazı kullanma, jump start (takviye kablosu) ile çalıştırma ve push start (itmeli çalıştırma) gibi teknikler vardır.

Marş Motoru ile Çalıştırma 

Akü bakımı yaptığınız ve bir sorunla karşılaştığınız zaman farklı yöntem olarak marş motoru ile arabayı çalıştırabilirsiniz. Bu işlem esnasında aracı boşa almanız, el frenini çekmeniz ve frenden ayağınızı yavaş yavaş uzaklaştırmanız gerekir. Daha sonrasında 10–12 km hıza geldiğiniz zaman vitesi 2’ye alın. Bu süreçte araç çalışmaya başlayacaktır. Marş motoru ile çalıştırma, geçici çözümler arasında yer alsa da acil durumlarda oldukça önemli işlevlere sahip olabilir. Birçok insan zor durumda bu yöntemi tercih ederek işlemlerini tamamlamıştır.

Akü Şarj Aleti Kullanma 

Aküsü biten arabayı çalıştırma yöntemleri arasında şarj aleti kullanmak da önemli bir konumda yer alır. Çeşitli nedenlerden dolayı araçların aküsünde enerji ihtiyacı doğabilir. Bu ihtiyacı kaliteli bir akü şarj aleti ile giderebilirsiniz fakat bu aleti kullanılırken dikkat edilmesi gereken birtakım ufak detaylar bulunur.

Akü şarjının, aküye bağlanırken kapalı olması gerekir. Ayrıca şarj cihazına ait olan pozitif kablo, akünün pozitif kablo kısmına denk gelmesi gerekirken, şarj cihazının negatif kablosu da akünün negatif kısmına denk gelmelidir. Bu işlemler gerçekleştirilirken kutup başlarının sıkı olduğundan emin olunması gerekir.

Jump Start (Takviye Kablosu) ile Çalıştırma

Jump start yöntemi de aküsü biten bir arabayı çalıştırmak için deneyebileyeceğiniz başka bir seçenektir. Bu, en çok tercih edilen araba çalıştırma yöntemleri arasında yer alır. Aynı akülerde olduğu gibi takviye kablolarında da kırmızı ve siyah kablolar bulunur. Bu kabloların daha sıkı bağlanabilmesi için uç kısımlarında kıskaçlar yer alır. Takviye kablolarında bulunan kırmızı ve siyah kablolar aküye bağlanır.

Kırmızı ve siyah kablolar aküye bağlandıktan sonra birbirine kesinlikle değmemelidir. Aksi takdirde aküye veya araca büyük zararlar gelebilir. Jump start ile çalıştırma yönteminde bu detaylara dikkat ederek arabanızı yeniden çalıştırabilirsiniz. 

Push Start (İtmeli Çalıştırma) ile Çalıştırma 

Aküsü biten arabayı çalıştırma yöntemleri arasında push start da yer alır fakat genellikle önerilmeyen teknikler arasındadır. Diğer yöntemlerin işe yaramadığı zaman tercih edilebilecek olan push start, destek alınarak yapılır. Bu yöntemde şoför, aracı rampa bir yola getirmeli ve araca itme kuvveti uygulanmalı. Kontak açıldıktan sonra vites boşa alınmalı. Daha sonrasında belirli bir hıza ulaştıktan sonra araç 2. vitese alınmalı. İkinci vitese geçerken aynı anda ayağın debriyajdan kaldırılarak gaza basılması gerekir. Bu işlemler sonrasında araç hareket etmeye başlar fakat sonrasında araba aküsü bakımı yapılması gerekir. 

Akü sorunu çözüldükten sonra yolculuğa devam edilse bile araç ve sürüş sağlığı gerekli kontrollerin sağlanması gerekir. Trafikte daha sağlıklı ve daha güvenli bir yolculuk geçirmek için gerekli kontroller yapılmalıdır. Bakımlar sağlandıktan ve gerektiğinde yedek parça değişimi yapıldıktan sonra çok daha güvenli bir şekilde yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Benim Parçam olarak sizlere otomobilinize en uygun, yüksek kaliteli ve ekonomik yedek parçaları sunuyoruz. Kategorilerimizde bulunan geniş ürün yelpazemizi inceleyebilir, Mercedes, Audi ve Dacia gibi markaların yanı sıra Peugeot yedek parçalarına da kolayca ulaşabilirsiniz.

Akü Sorunlarını Önlemek İçin İpuçları 

Birçok farklı nedenden dolayı araçların akülerinde çeşitli sorunlar meydana gelir. Bu sorunları çözmek için deneyebileceğiniz geçici çözümlerin yanı sıra problemleri önlemek için çeşitli ipuçları da bulunur. Bu ipuçlarına dikkat ederek akü sağlığını daha uzun sürelere çıkarabilirsiniz.

Her parçada olduğu gibi aküde de araç bakım sıklığı parçaların durumunu anlamak için oldukça gereklidir. Bunun için akü voltajının sürekli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Bir diğer önemli konu ise aracı uzun süreler boyunca kullanmamaktır. Aksi takdirde zorlanan araçlarda akü problemleri görülebilir. Aküleri düzenli olarak temizlemek ve akü koruyucular tercih etmek de ömür uzatıcı eylemler arasında yer alır. Ayrıca araçtaki fren müşürü arızası da akülerin daha fazla enerji harcamasına neden olur. Ortaya çıkabilecek problemleri önlemek için fren müşürlerinin  değiştirilmesi gerekir. Tüm bu detaylar dikkate alındığında akünüzün ömrü uzatabilir ve araç performansınızı koruyabilirsiniz. Periyodik bakımları ve gerekli yedek parça değişimlerini de yaparak güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Yedek parça ihtiyaçlarınız için Benim Parçam'ı seçebilir, bütçenizi zorlamadan ve kaliteden ödün vermeden en uygun modellere kolayca ulaşabilirsiniz. Mercedes, Volkswagen ve Opel gibi markaların yanı sıra Citroen yedek parçalarını da sitemiz üzerinden temin edebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/araba-koltugu-nasil-temizlenir adresinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.